Újházy tyúkleves
Hozzávalók: 1 tyúk, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 karalábé, fél zeller, 10 dkg kelkáposzta, 25 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, egy kevés szerecsendió, só, törött bors
Elkészítése: A tyúkot alaposan megtisztítjuk, fejét, nyakát, lábát levágjuk, ezután egészben megfelelő nagyságú fazékba tesszük. Öntünk rá bőven vizet, hozzátesszük a hagymát, fokhagymát. Ha a hús félig megpuhult, beletesszük a feldarabolt zöldséget, a rózsáira szedett karfiolt, a félbe vágott gombákat és a zöldborsót. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, teszünk bele egy kevés szerecsendiót, és takaréklángon, lassan egész puhára főzzük.
A levéből kiszedünk 5-6 dl-t, és cérnametéltet főzünk bele.
A megfőtt tyúkot feldarabolva előmelegített tálra rakjuk, és a levessel együtt tálaljuk.