Csokoládékrém
(Mousse au chocolat)
Hozzávalók: 20 dkg keserű étcsokoládé, 5 tojás
Elkészítése: A csokoládét darabokra törtjük, és gőzön vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, majd simára keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a sárgájukat. Belecsorgatjuk az olvasztott csokoládét, és evőkanállal óvatosan összekeverjük, nehogy a hab összetörjön. 5-6 kis kerek porcelán- vagy üvegtálkába töltjük, és egy napra a hűtőszekrénybe tesszük.
Az állás során a hab összeroskad, és így kapunk sűrű, finom krémet.
Sose tálaljuk a készítés napján!
A recept Márai Sándorhoz kötődik, egyik kedvence volt.
Márai Sándor, eredeti nevén Grosschmid Sándor (Kassa, 1900. április 11. – San Diego, Kalifornia, 1989. február 22.) író, költő, újságíró.