Erzsébet-torta
Erzsébet-torta
Hozzávalók a tésztához: 15-15 dkg liszt és cukor, 12 dkg datolya, 6 dkg vaj, 4 dkg dió, 1 tojás, 1 cs sütőpor, 1 vaníliarúd, 1,5 dl víz, só; a töltelékhez: 15 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2,5 dl tejszín
A szárított datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk, és forró vízzel leöntjük. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és hozzákeverjük a darált diót, a cukrot, a sütőport, és csipetnyi sót. A megpuhult datolyához hozzáadjuk a habosra kevert tojást, és az apróra vagdalt vaníliát, és ezt a masszát összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt, téglalap alakú sütőformába öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A töltelék hozzávalóit vízfürdő felett, állandóan kevergetve kemény masszává főzzük. A tésztát két vagy három lapra vágjuk, és megtöltjük a kihűlt krémmel. Apróra vágott, pirított dióval megszórjuk a torta tetejét.