Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Jókai torta


Jókai-torta

Hozzávalók (16 szelet) a tésztához: 25 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 30 dkg finomliszt, a forma kikenéséhez: vaj, liszt, a töltéshez: 8 dl tejszín. 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 20 dkg kimagozott cseresznye (fagyasztott vagy konzerv is lehet), a tetejére: 10 dkg sárgabarackíz

A vajat a porcukorral, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, az előzőekbe forgatjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet fakanállal belekeverjük. 23 centi átmérőjű, kivajazott, belisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk. A tejszínből a porcukorral ízesítve kemény habot verünk, majd cseppenként a rumot is hozzáadjuk. Háromnegyedét az egyik tortalapra kenjük, a lecsöpögtetett cseresznyével megszórjuk, a másik tortalapot rátesszük. A torta tetejét és oldalát a maradék tejszínhabbal megkenjük. A sárgabarackízt jól kikeverjük, sima csöves habzsákba töltjük, rács alakban a torta tetejére nyomjuk. Hűtőszekrényben 1-2 órán át, dermesztjük.