Csülkös krumplileves
Lassacskán itt a Húsvét, a füstölt csülökkel együtt. Esetleg sonkával, tarjával. Ez az étel mindháromból elkészíthető!
Hozzávalók: 25 dkg füstölt csülök (csont nélkül), 25 dkg vegyes leveszöldség, 25 dkg krumpli, 1 dl tejföl, 5 dkg vöröshagyma, 1 csípős paprika, 3 dkg liszt, 2 dkg fűszerpaprika, 5 dkg citrom, 1 csokor petrezselyemzöld, 0,5 dl olaj, 2 dkg fokhagyma, 1 dkg cukor, 1 g törött bors.
A csülköt előző este hideg vízben beáztatjuk. Másnap apró kockákra vágjuk.
A zöldséget megtisztítjuk és felkarikázzuk, a burgonyát ugyancsak felaprítjuk. A meghámozott vöröshagymát és a megmosott petrezselyemzöldet finomra metéljük, a fokhagymát összezúzzuk.
A citrom levét, a tejfölt 0,5 dl vízzel és a liszttel simára keverjük. A felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk a hagymát, majd rátesszük a húskockákat, és kevergetve, egy-két percig pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük másfél liternyi tiszta vízzel. Felforraljuk.
Fedő alatt, kis lángon majdnem puhára főzzük. Végül beleöntjük a lisztes tejfölt és a petrezselyemzöldet, a borssal, valamint a cukorral ízesítjük, és még legalább öt percig főzzük. Só nem kell bele, mert a füstölt hús sós!