Töltött csirkecomb Klemi módra
Hozzávalók: 6 db egész csirkecomb, 8-10 cm hosszú füstölt kolbász (puha, vagy lángolt), só, bors, házi fokhagymakrém, pásztorsó, sütőzacskó
A combokat megtisztítjuk, kicsontozzuk. A csontok helyét sózzuk, borsozzuk, bekenjük a fokhagymakrémmel. A kolbász lebőrözzük, hosszában ketté, majd mindegyik felet három csíkra vágjuk. A combokba egy-egy kolbászcsíkot helyezünk, összegöngyöljük, hústűvel megtűzzük. Kívülről megszórjuk pásztorsóval. A sütőzacskóba kevés olajat öntünk, belerakjuk a combokat, a zacskót lezárjuk. A zacskót egy tepsibe helyezzük, sütőbe rakjuk, a sütőt begyújtjuk.
Kb. egy óra múlva fogyasztható.
FOKHAGYMAKRÉM KÉSZÍTÉSE
Hozzávalók: 3 fej fokhagyma, kb. 1/2 dl olívaolaj, késhegynyi só
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, magasabb falú edénybe rakjuk, ráöntjük az olajat, a sót és botmixerrel pépesítjük.
Jól zárható üvegbe töltve hosszú ideig eltartható.
PÁSZTORSÓ
Összetétel: 6 rész finom só, 2 rész granulált fokhagyma, 2 rész édesnemes pirospaprika, 1 rész fehér- és fekete bors (őrölt) vegyesen
Elkészítése: Egy rész bármennyi lehet, a dekától a teáskanálig. Kiválóan alkalmas zsíros kenyér, szendvics, sült húsok ízesítésére, stb.
A kész kocsonyára szórva is remek! Ha csak kizárólag sült húsokhoz akarod használni, akkor bele lehet még keverni 1 rész őrölt köményt is. Mivel enyhén csípős a borsféléktől, a bors mennyiségét felére is lehet csökkenteni, de az eredeti keverék az igazi.
Tartsuk jól zárható üvegben, hogy a csomósodást elkerüljük!