Holland fánk
Oliebollen
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, só, 25 dkg mazsola, 2 alma
A sütéshez: zsiradék
A tetejére: fahéjas cukor
A tálba szitált liszt és só keverékének közepébe mélyítsen lyukat. Öntse bele a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. A mazsolával és a főtt, felkockázott almával együtt dagassza rugalmas tésztával, miközben adagolja bele a kéz-meleg tejet. Letakarva, meleg helyen hagyja duplájára kelni. Bőven melegítsen fel zsiradékot. Két kanalat mártson a zsiradékba, majd ezek segítségével formázzon bele gombócokat, minden alkalommal bezsírozva az evőeszközöket. Időnként megforgatva süsse aranybarnára mindegyiket.
Lecsepegtetve, még forrón hintse meg fahéjas cukorral, és azonnal tálalja.
Fordította Barna Aladár