Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Holland fánk


Oliebollen

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, só, 25 dkg mazsola, 2 alma

A sütéshez: zsiradék

A tetejére: fahéjas cukor

A tálba szitált liszt és só keverékének közepébe mélyítsen lyukat. Öntse bele a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. A mazsolával és a főtt, felkockázott almával együtt dagassza rugalmas tésztával, miközben adagolja bele a kéz-meleg tejet. Letakarva, meleg helyen hagyja duplájára kelni. Bőven melegítsen fel zsiradékot. Két kanalat mártson a zsiradékba, majd ezek segítségével formázzon bele gombócokat, minden alkalommal bezsírozva az evőeszközöket. Időnként megforgatva süsse aranybarnára mindegyiket.

Lecsepegtetve, még forrón hintse meg fahéjas cukorral, és azonnal tálalja.

Fordította Barna Aladár