Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Elisabeth Taylor


Elisabeth Taylor módra - (ha főtt, füstölt sonka) petrezselymes ananászraguval

Füstöl tsonka Elisabeth Taylor módra

Hozzávalók 5 személyre: 1,2 kg kötözött sonka, 150 g vaj, 1 doboz ananászkonzerv, 1 csomag petrezselyem

A sonkát 5-6 órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Hideg vízben tesszük fel főzni is. A megpuhult sonkát hideg vízben lehűtjük, majd állni hagyjuk. A vajat serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk az egyenletes cikkekre vágott ananász szeleteket és a füstölt sonka levéből annyit, hogy az ananász szeleteket ellepje. A felszeletelt sonkát jénai tálba helyezzük, ráöntjük az elkészített ragut, megszórjuk vágott petrezselyemmel, majd lefedjük, és meleg sütőben tartjuk pár percig. Tálalásnál a szeletelt sonkára ráhelyezzük az ananászt. Adhatunk hozzá frissen reszelt tormát is.

Elisabeth Taylor kedvenc ételeinek egyike, melyet fonott kaláccsal fogyasztott.

************************************

Dame Elizabeth Rosemond Taylor (Nagy-Britannia, London, 1932. február 27. –) kétszeres Oscar-díjas angol–amerikai színésznő. Nevének közismert rövidítése: Liz Taylor. Kettős állampolgár: mivel brit földön született, megillette az angol állampolgárság, amerikai szülei révén azonban az amerikai állampolgárság is. Gyerekszínészként kezdte a művészi pályát, és sikerült zökkenőmentesen átváltania a felnőtt szerepekre. Sokak szemében ő testesíti meg a klasszikus hollywoodi sztár fogalmát: gyönyörű, tehetséges, sikeres, gazdag, mindezen jellemzőkhöz pedig viharos magánélet és különféle sztárallűrök társulnak.
1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, így azóta a színésznőt a „Dame” cím is megilleti.