Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jeanne-Antoinette Poisson


Jeanne-Antoinette Poisson, Marquise de Pompadour, vagyis Poisson Johanna Antónia, Pompadour márkinője (1721. december 29. – 1764. április 15.) XV. Lajos francia király hivatalos, elsőszámú szeretője, franciául maîtresse-en-titre.

Sárgarépa Pompadour módra (Carottes á la Pompadour)

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 50 dkg burgonya, 6 dl besamelmártás, só

Elkészítése: A falatnyi kockákra vágjuk a répát és a burgonyát. Külön edényben, enyhén sós vízben puhára főzzük (kb. 30 perc).
A besamelmártást tetszés szerint ízesítjük.

A leszűrt zöldséget óvatosan összekeverjük, meglocsoljuk a mártással.

Osztriga Pompadour módra

Hozzávalók 4 személyre: fejenként 12 db osztriga, 3 dl víz, 8 dkg vaj, 1 dl mustár, fél citrom leve, só

A vizet megsózzuk, beletesszük a vajat, a mustárt, a citromlevet, felforraljuk, s a kagyló húsát ebben a lében felfőzve, azzal együtt tálaljuk,

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek