Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bevert tojás Hadik módra 1-2.


Futaki Hadik András gróf (Andreas Reichsgraf Hadik von Futak) (Csallóköz, 1710. október 16. - Bécs, 1790. március 12.) magyar huszártábornok, császári tábornagy (Feldmarschall), földbirtokos, politikus.

Bevert tojás Hadik módra 01.

Hozzávalók: 200 g borjúszínhús, 120 g gomba, 80 g vaj, 40 g liszt, 20 g zsemlemorzsa, 9 db tojás, 1 db zsemle, 1 dl tej, 2 dl tejszín, só, fehér bors, petrezselyemzöldje, ecet

Elkészítése: A borjúhúst finomra daráljuk, hozzáadunk egy tojást és a tejben áztatott, kinyomkodott zsemlét. Sóval, fehér borssal és forró vajon futtatott petrezselyemzöldjével jól összedohozzuk. Nyolc egyenlő részre osztjuk, kimélyített pogácsákat formálunk belőlük, zsemlemorzsába megforgatjuk, vajban piros ropogósra sütjük, tálalásig melegen tartjuk. A szeletekre vágott gombát vajon megpirítjuk, sóval, fehér borssal ízesítjük, megszórjuk liszttel és lepirítjuk, majd habtejszínnel felengedve jól kiforraljuk. A nyolc tojást sós, esetes vízbe ütve lágy, maximum 3 perces bevert tojást főzünk, leöblítjük, rongyos széleit levágjuk. Előmelegített tálon minden húspogácsára egy-egy tojást helyezve, tejszínes gombamártással bevonva és vágott petrezselyemzölddel meghintve szolgáljuk fel.

Bevert tojás Hadik módra 02.

Hozzávalók 2-4 személyre: 5 tojás, 40 dkg sertéshús, 1 zsemle, 1 csomó zöldpetrezselyem, zsír, bors, só, tejszínes gombamártás

Négy bevert tojást készítünk, és tálalásig félretesszük. Közben sertéshúst darálunk, hozzátesszük az áztatott, kicsavart zsemlét, és összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk és vajban megfuttatott, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd hozzáütjük az ötödik tojást, és jól elkeverjük. A vagdalt húsból kissé kimélyített szép egyforma pogácsákat készítünk talapzatnak a tojások alá, és azokat forró zsírban piros ropogósra sütjük. A húspogácsákat előmelegített tálra helyezzük, mindegyikre egy-egy bevert tojást teszünk, majd leöntjük forró tejszínes gombamártással. A tetejét finomra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek