Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bécsi császármorzsa, ahogy Ferenc József szerette


Ferenc József vagy I. Ferenc József (Franz Joseph von Österreich; (Bécs, 1830. augusztus 18. – Bécs, 1916. november 21.) osztrák főherceg, 1848-tol haláláig osztrák császár, 1867-től Magyarország megkoronázott apostoli királya, Erzsébet császárné és királyné férje.

68 éven át uralkodott, ő volt a Habsburg Monarchia leghosszabb ideig ténylegesen hatalmon lévő uralkodója.

Bécsi császármorzsa, ahogy Ferenc József szerette

Hozzávalók: 12 dkg liszt, 5 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dl tejszín, 8 dkg vaj,
Szilvareszt: 25 dkg szilva, 8 dkg cukor, citromhéj

Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a tojások sárgáját, 8 dkg cukorral, mazsolával és durvára tört mandulával ízesítjük, majd a tejszínt hozzáöntve jól összekeverjük. Végül hozzákeverjük a megmaradt cukorral felvert tojáshabot. Tepsiben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az elkészített tésztamasszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük, majd villával apróra szaggatjuk.

A kimagozott szilvát cukorral és citromhéjjal ízesített 2 dl vízben puhára főzzük, és melegen az elkészült morzsa mellé tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek