Bableves
Hozzávalók: 1/4 kg száraz bab, 2 l, víz, 8 dkg zsír vagy 1,5 dl olaj, 5 dkg liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 fej vöröshagyma, 1-1 késhegynyi bors és só, 4 db füstölt köröm, vagy 1/4 kg füstölt kolbász
Elkészítése:
A babot tisztára mossuk, s a főzés előtti este vízbe áztatjuk, hogy gyorsabban puhuljon meg. A babot feltesszük főzni 2 l vízben, s ha jól megpuhult, berántjuk. Sötétbarna rántást készítünk, ebbe beletesszük a nagyon finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, kevés törtborsot és sót teszünk hozzá. Igen jó füstölt disznókörömmel, karikára vágott kolbásszal, sőt akár füstölt oldalassal is. Tálalás előtt lehet csipetkét bele főzni.
Ha akarod, só helyett dúsíthatod sonkalével, tejfölözheted is, esetleg előre lepirítod a hagymát, azt öntöd fel a főzőlével, majd abba rakod bele a beáztatott babot. A variációk száma végtelen.