Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejfölös bableves


Creamed Bean Soup

Hozzávalók: 45 dkg zöldbab, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1-1 db sárga és fehérrépa, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 evőkanál tejföl, 2 kis fej vöröshagyma, 1 tojásból nokedli

Tegye fel egy liter sós vízben a megtisztított, megmosott és centis darabokra vagdalt zöldbabot, a felkarikázott zöldségeket főni. Ha megfőttek, akkor a zsíron párolja üvegesre a hagymát, majd hintse meg a liszttel. Pirítsa zsemleszínűre. A melegről félrehúzva keverje bele a pirospaprikát. Hideg vízzel felhígítva a rántást, sűrítse be a levest. Szaggassa bele az apró nokedlit, végül a tejfölt is keverje hozzá. Forralja össze és tálalja.

(Még finomabb és különlegesebb, ha felkarikázott füstölt kolbászt is belefőz.)

Részlet Vitéz nagybányai Horthy Miklós feleségének szakácskönyvéből
Forrás: a kaliforniai Santa Barbara egyetem könyvtára
Angolból fordította: Barna Aladár