Tejfölös krumplileves
Potato Soup with Sour Cream
Hozzávalók: fél kg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál tejföl
A megtisztított, megmosott krumplit darabolja kisebb kockákra. Kevés sós, lobogó vízben főzze félpuhára. A forró zsíron üvegesre párolt hagymán a liszttel készítsen világosbarna rántást. Hintse meg a paprikával, majd öntse fel kevés vízzel. Keverje csomómentesre. Levével együtt adja hozzá a burgonyát. Gyöngyözve főzze készre. Tálalás előtt keverje bele a tejfölt.
(Nyáron különleges ízt adhat a levesnek, ha fél-fél zöldpaprikát és paradicsomot is főz bele.)
Részlet Vitéz nagybányai Horthy Miklós feleségének szakácskönyvéből
Forrás: a kaliforniai Santa Barbara egyetem könyvtára
Angolból fordította: Barna Aladár