Gulyásleves 01.
„Gulyas” Soup
A Gulyás tulajdonképpen igen közel áll a pörkölthöz, de főleg abban különbözik attól, hogy jóval több a leve, a hús kisebb kockákra van vagdalva, valamint burgonyát és apró tésztát (csipetkét) főznek bele.
Hozzávalók: 90 dkg marhahús, 2 evőkanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 2 teáskanál pirospaprika, 2 db burgonya, 10 dkg csipetke, só
Kockázza apróra a húst. A zsiradékon párolja világosbarnára a finomra vagdalt hagymát és a húst. Tegye rá a feldarabolt zöldpaprikát és a pirospaprikát. Fedő alatt párolja. Öntse fel bő vízzel. Fűszerezze, és főzze puhára. Végül dobja bele a kockázott krumplit és a tésztát. Főzze készre.
Részlet Vitéz nagybányai Horthy Miklós feleségének szakácskönyvéből
Forrás: a kaliforniai Santa Barbara egyetem könyvtára
Angolból fordította: Barna Aladár