Magyar karácsonyi receptek
Hogy Nálatok mi lesz a menü, azt nem tudhatom. Hogy nálunk mi, azt már sejtem: halászlé, töltött káposzta és kocsonya már biztos! Persze, vannak még bizonytalanságok! Mert ugye, Rozi bejelentette igényét egy vadasra, fiaméknak mindegy, hogy mit rántok, csak HÚS legyen, menyem a húsgombóc levest kedveli, aztán ma reggel betévedt a bevásárló kosaramba két füstölt csülök, azok a káposztába és a kocsonyába fognak belefulladni. Szinte hallom Misi barátomat: “Ez ám az igazi csülökfőzelék!”.
Nasi is kell, hogy az se hiányozzék, arra három esélyes is van, krémes, tiramisu, és a “Fehér hegy” torta. Az utóbbi vezet, tőlem már négy szavazatot is kapott. Ha esetleg érdekelne a receptje, a Receptkönyvek között megtalálod: Ajánló - Klement András - Családi szakácskönyv
Gondolom, Te is a megszokott menüt fogod készíteni, azért ha nem bánod, én is szolgálnék néhány tippel!
KARÁCSONYI MÉZES
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl méz, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardámom, stb.
Elkészítés: Melegítse meg a mézet (pl. mikrohullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel. Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet. Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különböző formákkal.
Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket.
KARÁCSONYI FELKÖSZÖNTŐ PUNCS
Hozzávalók: 1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéj rudak.
Elkészítés: Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéj rudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.
KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj.
Elkészítés: A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét.
Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat.
Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát. Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll. (Ilse receptje)
KARÁCSONYI KARAJSZELETEK GAZDAGON
Hozzávalók: 6-8 szelet karaj, 3-4 db paradicsom, 1/2 szál póréhagyma, 3 szál újhagyma, 15-20 dkg gomba, 20 dkg Gouda sajt (kétféle sajttal finomabb lesz), 4 dl főzőtejszín, petrezselyem, só, bors, grill fűszerkeverék, olaj, vaj.
Elkészítés: A karajszeleteket befűszerezem (só, törött bors, grillfűszer) majd kevés olajon elősütöm. Veszek egy jenait vagy magasabb peremű tepsit. Ennek az aljára rakom a szeletekre vágott poré és új hagymát, majd ráteszem a húsokat.
Közben a kevés vajon megpirítom gombát egy kis petrezselyemmel, és ezt a húsokra teszem. Majd a paradicsomot karikára vágom és ezt is a húsokra rakom, amire sajt szeleteket teszek. Legvégén az egészet leöntöm a tejszínnel.
Kb. 3/4 órát alufóliával letakarva sütöm a sütőben, majd leveszem a fóliát, és hagyom megpirulni a tetejét.
(Forrás: DPG)
KARÁCSONYI MÁKOS GUBA
Hozzávalók: A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej.
A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só.
A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz.
Elkészítés: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.
A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba.
Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.
Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.
(Forrás: DPG)