Huszonnégy órás, avagy másnapos saláta
A receptet jó pár évvel ezelőtt szültem, mikor egy vendégfogadás után rengeteg elkészített fejessaláta maradt a hűtőben. Nejem rákérdezett, hogy mi legyen a maradék sorsa, én meg a kihajítás ellen szavaztam.
Hozzávalók: hagyományos salátalé, 3-4 fej saláta, 5-6 újhagyma zöldje, tartár
A salátát - salátalé + saláta - hagyományos fűszerezéssel elkészítjük, és 24 óráig pihentetjük a hűtőben. Másnap kiszedjük a léből, alaposan kinyomkodjuk, és nagyon vékonyra szeleteljük. A hagymazöldet felkarikázzuk, összekeverjük a felaprított salátával, és a sűrű tartárba belekeverjük.
1-2 óráig hagyjuk az ízeket összeérni.
Hideg sült húsok mellé kiváló!
Variációk:
- két felkockázott savanykás almával kiegészítve köretnek ugyancsak alkalmas, vagy akár könnyű vacsorának is.
- reszelt sajttal felturbózva, önálló vacsorasaláta.
- maradék, vékonyra aprított sült, vagy főtt hússal dúsítva szintén kiváló vacsora.