Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Huszonnégy órás, avagy másnapos saláta


A receptet jó pár évvel ezelőtt szültem, mikor egy vendégfogadás után rengeteg elkészített fejessaláta maradt a hűtőben. Nejem rákérdezett, hogy mi legyen a maradék sorsa, én meg a kihajítás ellen szavaztam.

Hozzávalók: hagyományos salátalé, 3-4 fej saláta, 5-6 újhagyma zöldje, tartár

A salátát - salátalé + saláta - hagyományos fűszerezéssel elkészítjük, és 24 óráig pihentetjük a hűtőben. Másnap kiszedjük a léből, alaposan kinyomkodjuk, és nagyon vékonyra szeleteljük. A hagymazöldet felkarikázzuk, összekeverjük a felaprított salátával, és a sűrű tartárba belekeverjük.

1-2 óráig hagyjuk az ízeket összeérni.

Hideg sült húsok mellé kiváló!

Variációk:
- két felkockázott savanykás almával kiegészítve köretnek ugyancsak alkalmas, vagy akár könnyű vacsorának is.

- reszelt sajttal felturbózva, önálló vacsorasaláta.

- maradék, vékonyra aprított sült, vagy főtt hússal dúsítva szintén kiváló vacsora.