Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Valódi alma-tea


A házilag frissen készített tea nagyon csábító tud lenni. Ízeiben sokkal intenzívebb, mint a boltban kapható, filteres testvére. Az előkészítése egy kicsit időigényes, de az eredmény annál élvezetesebb!

Hozzávalók:
kb. 1 kg alma
cukor, méz, fahéj, citromlé - ízlés szerint

A házi készítésű teát készíthetjük pl. egész almából, de akár csak a héját használva is, illetve más gyümölcsből is.

Figyeljünk arra, hogy az alma (vagy más gyümölcs) permetezőszermentes legyen. Lehetőleg felhasználás előtt hagyjuk pár napig állni, hogy egy kicsit megpuhuljon addigra, ha volt is rajta vegyszer, lebomlik.

Alaposan mossuk meg az almát, a magházat távolítsuk el, a gyümölcsöket vékony szeletekre vágjuk fel, majd egy tepsibe (sütőpapírra) tesszük, (de ne túl szorosan egymás mellé) és 50 fokon, kb. 8 órán keresztül szárítjuk. 

Ha csak az alma héját használjuk, akkor 5-6 óra sütési idő is elegendő.

A megszárított szeleteket egy fémdobozban tároljuk felhasználásig, amikor is 1 csésze teához 3-4 almadarabot használjunk.

Tegyük a szeleteket a csészébe, öntsünk rá forró vizet, és lefedve 10 percig hagyjuk állni. Ezután ízlés szerint tovább ízesíthetjük (mézzel, fahéjjal, esetleg kis citromlével) és máris élvezhetjük az összehasonlíthatatlan gyümölcsízt.