Csipkebogyó-befőtt
C vitaminban hihetetlenül gazdag gyümölcs. Érdemes rászánni egy kis fáradságot! Egy dologra azért vigyázzunk, út menti, vagy úthoz közeli bokrokat a szennyeződés miatt messzire kerüljük el!
Elkészítés:
A dércsípte csipkebogyót félbevágjuk, magját kiszedjük, hideg vízben megmossuk, és lecsurgatjuk. Minden kg gyümölcshöz 1/2 liter vízből és 1/2 kg cukorból szirupot főzünk, belekeverjük a csipkebogyót, majd 4-5 percig főzzük.
Egy napig a cukorszirupban hagyjuk a gyümölcsöt. Másnap a gyümölcsöt leszűrjük, üvegekbe rakjuk, a szirupot újra forraljuk, majd kihűtve a csipkebogyóra öntjük.
Az üvegekbe lezárás előtt csipetnyi tartósítószert teszünk, utána gőzölő fazékba tesszük, 80°C-on 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni, lehűlés után hűvös helyen tároljuk.
Vitamintartalma rendkívül magas.
Csipkebogyó-íz nagyanyáink szerint
Az érett csipkebogyót megtisztítjuk, kettévágjuk, magházát kiszedjük, megmossuk, lábasba tesszük, ráöntünk egy kevés vizet, puhára főzzük, és szőrszitán áttörjük.
Ugyanannyi almát meghámozunk, negyedekre vágunk, a magházat kivágjuk, puhára pároljuk, és szőrszitán áttörjük.
A csipkebogyó és az alma áttört levét összeöntjük, literenként 70 dkg cukrot adunk hozzá. Amikor a cukor elolvadt, közepes tűzön folytonos kevergetés közben péppé főzzük.
Üvegekbe töltjük, és hűvös helyem tároljuk.
Lásd még:
Gyümölcsök eltevése - Erdei gyümölcsök eltevése