Almás vöröskáposzta
Nemcsak a német konyha specialitása, hanem nálunk is gyakran készítik. Sült húsok mellé ajánlott.
Hozzávalók: 1,2 kg vöröskáposzta, 3 db savanykás alma, 1 nagy vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, 3 db szegfűszeg, 1 db babérlevél, só, 4 kávéskanál cukor, 5 evőkanál fehér borecet, 2 dl fehérbor
A zsírt olvassza fel egy nagy lábosban. A félkarikákra vágott hagymát közepes hőfokon pirítsa rajta zsemleszínűre. Tegye rá a vékony csíkokra vágott káposztát és a meghámozott, gerezdekre vágott almát. Ízesítse a fűszerekkel, hintse meg a cukorral, és öntse rá a bort, a borecetet.
Forralja fel. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 2-3 órán át. Ha esetleg túl sok a leve, akkor kevés étkezési keményítőt keverve hozzá a főzés vége felé - sűrítheti ízlése szerint.
További káposztás ételek:
Csülkös - káposztás bableves
Frankfurti leves
Gombás káposztaleves
Hagymás káposzta
Húsételek - Vegyes húsételek - Csülök és káposzta
Káposztaleves erdélyi módra
Korhelyleves kolbásszal
Savanyú káposztás metélt
Rakott káposzta - Rozi kedvére
Sózott marha párolt káposztával
Székelygulyás
Töltött káposzta