Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Birscsatni (birs chutney)


Hozzávalók: 5 db ökölnyi birsalma, 2 dl almaecet, 2 dl vörösbor, 35 dkg cukor, 1 tk őrölt chili, 1 púpozott ek őrölt gyömbér, só

Meghámoztam, kibeleztem 5 db ökölnyi birsalmát, olyan félkörömnyi kockákra vágtam, alaposan megsóztam, összekevertem. A lábosba beleöntöttem 2 dl almaecetet, és csak az ízhatás kedvéért kb. 2 dl vörösbort is. Mikor kezdett forrni, ment bele 35 dkg cukor, amikor az teljesen elolvadt, egy teáskanál őrölt chili és egy púpozott ek gyömbér.

Összeforraltam, aztán bele a kockázott-sózott birs.

Jó egy óráig főztem, néha megkavartam, egész addig, míg a birskockák teljesen meg nem puhultak.

Egy félórányi pihentetés következett, hogy kissé kihűljön, aztán beleraktam a robotgépbe és pépesre turmixoltam.

Üvegekbe töltöttem, nedves dunsztba raktam kb. 1 órára.

Összesen jó fél liter lett belőle.

Megjegyzés:

- Ha valaki csípősebben szereti, lehet bele több chilit is tenni. Az 1 teáskanál chilivel csak enyhén csípős lesz.

- Sült húsok, vagy sült krumpli mellé kiváló akár mártás gyanánt, akár mártogatónak, de csak 2-3 teáskanálnyit tegyünk a tányérra, mert íze kis mennyiségben jön ki igazán.