Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás rétes 02.


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál olaj, langyos víz

A töltelékhez: 2 kg alma, 20 dkg kristálycukor, 1 dl rum, 15 dkg mazsola, késhegynyi őrölt fahéj, 2 citrom

A zsemlemorzsához: 13 dkg vaj, 13 dkg zsemlemorzsa

Az átszitált lisztet dolgozza össze a sóval, az olajjal és annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjon. Válassza három egyforma részre, kenje meg mindegyiket olvasztott vajjal, s tegye egy órára félre. Közben az almákat hámozza meg, a magházukat távolítsa el, és vékonyan szeletelje fel. Forgassa össze a cukorral, a fahéjjal, a mazsolával, a citrom kicsavart levével és annak lereszelt héjával. A tésztát nyújtsa ki nagyon vékonyra, majd kézzel addig húzogassa a széleket, míg papírvékony lapokat kap. A vékony tésztát szórja meg a töltelékkel. Erre fektessen másik kinyújtott lapot, majd takarja be a maradék töltelékkel. Végül újabb lap következzen. A megtöltött tésztát óvatosan tekerje fel, és fektesse kilisztezett tepsibe. A tetejét kenje meg olvasztott vajjal.

Kétszáz fokra előmelegített sütőben süsse aranybarnára, mintegy 60 perc alatt.