Töltött szűzpecsenye 01.
Hozzávalók: 4 szűzpecsenye, 30 dkg darált hús, 10 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, kis doboz paradicsompüré, 1 tojás, 2 ek zsír, 2 ek liszt, só, bors
A húst nyitott szeleteléssel vágjuk fel, nyissuk szét és klopfoljuk ki. Sózzuk be és pihentessük fél órát. A darált húst keverjük össze a zúzott fokhagymával, az apróra vágott gombával, és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A tölteléket a hússzeletek közepére osszuk szét, s mint egy batyut hajtogassuk fel a széleit.
A széleket tűzzük össze, vagy varjuk össze, és a batyukat forró zsírban pirítsuk meg minden oldalról. A tűzálló tálba öntsünk kevés vizet és lefedve puhára pároljuk.
Ha megfőtt, rövid lére sütjük, a húst kivesszük az edényből és pihentetjük 10 percig. Kevés vízzel elkeverjük a lisztet, s a pecsenyeléhez adjuk a paradicsompürével együtt.
Ha kell utánsózzuk, és jól összeforraljuk.
A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, és a mártással, valamint hagymás tört krumplival tálaljuk.
Kovács Nándor receptje