Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tárkonyos sertésfej - palóc


Hozzávalók: egy durván 1-1,5 kg-os kicsontozott sertésfej, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó tárkony (ha minden kötél szakad jó a szárított is), 4 dl tejföl, 2 tojássárgája, 5 csapott ek liszt, tárkonyecet

A fejet kétujjnyi széles darabokra vágjuk (kb. úgy nézzen ki mint egy 20 dkg-os baconszelet) és egy főzőedénybe tesszük. Felöntjük 2-2,5 liter megsózott vízzel. Beleadjuk a tárkonyt és a reszelt vöröshagymát, s puhára főzzük. A levét ekkor leszűrjük, és 2 dl tejföllel elkevert liszttel habarjuk. Tálaláskor egy levesestálba öntjük a maradék tejföl és a tojás sárgák keverékét, hozzáadjuk a főtt húst (lehet kisebbekre is darabolni) és ráöntjük a behabart, egyszer forralt levest. Pirított zsemlekockát is adhatunk bele, de feltétlenül savanyítsuk (egyénenként) kevés ecettel.

Kovács Nándor receptje