Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Görög karácsonyi kalács (Melomakaróni)


Hozzávalók: 2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk sütőpor

Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint

Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.

Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük.

A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük.

A sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk.

Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.