Túrógombóc Edina módra
Hozzávalók: 75 dkg túró (nem túlszáraz), 4 tojás, 14 dkg búzadara, 10 dkg morzsa, 3-4 dkg vaj, 2 dl tejföl, só
Elkészítés: A túrót áttörjük, vagy húsdarálón megdaráljuk (én villával össze szoktam törni és kész, de a recept ezt írja), belekeverjük a 4 tojást, a darát, gyengén megsózzuk, és kb. 1 óra hosszat pihentetjük (fontos: itt puhul fel a dara). Ezután vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és gyengén sózott, bő forrásban levő vízbe főzzük.
Mérsékelt tűzön főzzük, míg a gombócok a víz felszínére jönnek (ez kb. 8-10 perc). Közben a zsírban/olajban aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, beletesszük a vajat, és egy kicsit megsózzuk.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük a vízből, jól lecsepegtetjük, és a vajas pirított morzsába forgatjuk (a párom találmánya: végy a lábasra illő fedőt, takard be a lábast, amiben a gombócok vannak, de szorosan ám! Fogd az egész ketyerét a kezedben és rázd össze, mint a mixerek szokták a koktélt. Nagyon jól elkeveredik a gombóc és a morzsa, és nem törik a gombóc!). Tejföllel meglocsolva tálaljuk. Aki szereti, porcukorral is megszórhatja.
Almási Edina receptje