Szilvalekvár
SZILVALEKVÁR
Elkészítés: 210 perc + 24 óra
Az alapadagot a szilva mennyisége határozza meg.
Hozzávalók: 1 kg szilvához 10-15 dkg cukor, negyed dl. 10%-os ecet
Elkészítése: A gyümölcsöt alapos mosás után kimagozzuk, befőző edénybe rakjuk, rászórjuk a cukrot, ráöntjük az ecetet, letakarjuk, és 24 óra hosszat állni hagyjuk. Alágyújtunk, és a forrás kezdetétől számítva takaréklángon 3,5 óráig főzzük. (Ajánlatos lángelosztót használni, mert nagyon könnyen leég! Kevergetni nem szabad, mert akkor ugyancsak leég. Ha mégis megkevertük, akkor a főzési idő végéig keverni kell!). A főzési idő leteltével a gázt lezárjuk és a lekvárt kb. 20 percig kevergetjük. Azonnal üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük Ez az eltevési mód a ringlóhoz is jó, de a főzési idő 1-2 órával megnövekszik.
Ha nagyon lusták vagyunk, akkor zselésítővel segíthetünk magunkon, tehát 2 kilóhoz egy tasak.
SZILVALEKVÁR SÜTŐBEN
Ugyanúgy készül, mint az előző, annyi különbséggel, hogy a szilva most tepsibe kerül, és forró sütőben szabályosan megsütjük. Ha a massza már egynemű, akkor üvegekbe szedhetjük, majd száraz dunsztba rakjuk.
Kevergetni ezt se szabad!
További szilvareceptek a Receptkönyvek - Eltevések rovatban.