Guinnessben sült marha
A birka és a marha az ír konyha elmaradhatatlan kelléke. A most következő recept nem csak a sörivók kedvence!
Hozzávalók: liszt, só, őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió,90 dkg marhalapocka (vagy bármilyen hús), olaj, 25 g vaj, 2 apróra vagy karikára vágott hagyma, 2 gerezd fokhagyma összetörve, 1 kávéskanál barnacukor, 600 ml Guinness sör, 1 narancs leve, babérlevél
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Szórjuk a lisztet, a sót, a borsot és a szerecsendiót egy tálba, hempergessük bele a húst.
Forrósítsuk meg az olajat és a vaj felét egy nagy, tűzálló sütőedényben. Tegyük bele a hús felét, pirítsuk 2-3 percig. Ha kész, vegyük ki egy tányérra, és süssük át a többi húst is.
Süssük üvegesre a hagymát, amikor már majdnem kész, tegyük bele a fokhagymát, majd a cukrot. Addig sütjük őket együtt, amíg a cukor karamellizálódik. Tegyük a hagymához az elősütött húst, öntsük fel a sörrel. Adjuk hozzá a narancslevet és egy babérlevelet. Forraljuk fel.
Ezután tegyük be az egészet a sütőbe és süssük másfél-két órán keresztül. Alkalmanként keverjük meg, ha szükséges, öntsünk utána vizet. Ha a hús megpuhult, vegyük ki a babérlevelet, esetleg fűszerezzük meg egy kis szerecsendióval.
Díszítésül tehetünk rá csigákban narancshéjat és főtlen babérlevelet.