Cézár saláta 02
Hozzávalók: 1 nagy fej saláta, 18 vékony szelet bagett kenyér, 2 dl olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tojás, 2 nagy citrom leve, 5 dkg parmezán, frissen őrölt fekete bors, só.
Szedjük szét a salátaleveleket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dobjuk el a saláta kemény és hervadt részeit, az ép leveleket konyhaollóval vágjuk csíkokra.
Vágjuk a kenyérszeleteket kis kockákra. Melegítsünk meg 4 ek. olajat egy serpenyőben, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és futtassuk meg benne a kenyérkockákat. Hagyjuk kihűlni.
Főzzük a tojásokat félkeményre: amikor a víz forrni kezd, tegyük a lángot takarékra, és így főzzük 2 percig. Azonnal öblítsük le hideg vízzel és szedjük le a héját.
Facsarjuk ki a citromot, öntsük a levét egy tálkába, és adjuk hozzá cseppenként a maradék olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a salátát salátástálba és öntsük rá az öntetet, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 10 percre, hogy jól átjárja a mártás íze.
Vágjuk a tojásokat hosszában négyfelé, azután a szeleteket vágjuk még egyszer félbe keresztben. Keverjük bele a salátába a pirított kenyérkockákkal együtt, majd szórjuk rá a reszelt parmezánt. Azonnal tálaljuk.