Svéd gombasaláta, ahogy a lányom készíti
Hozzávalók 3 személy részére: 40 dkg csiperkegomba, 15 dkg vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, 4 db babérlevél, 2 db kis paradicsomsűrítmény konzerv, 1 kávéskanál fehérbors, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál só, negyed citrom, háromnegyed dl olaj
Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vágom, majd a forró olajon megfonnyasztom (üvegesre). Az előzőleg vékony szeletekre összevágott gombát ráteszem, jól összekeverem és megvárom, amíg a saját leve el nem főtt. Ekkor 1 dl bort öntök hozzá és tovább párolom. Amikor ismét olajra lefőtt, hozzáadom a többi fehérbort. Ennek elpárolódása után (a tűzről levéve) belekeverem a paradicsompürét, babérlevelet, fehér borsot és a sót, ezek után hozzáadom a citromlevet és a mézet. Visszatéve a tűzhelyre 4-5 percig folyamatosan keverem.
Megfelelő edénybe teszem, kihűtöm és petrezselyemlevéllel, valamint citromkarikákkal díszítem.
Krausz Miklósné (Irene) receptje