Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karfiollal rakott spárga, csőben sütve


Mit főzzön-süssön a szegény házi-ember, ha talál a hűtőben olyan kétökölnyi karfiolt és vagy 30 deka maradék spárgát, zöldet és fehéret vegyesen? Külön-külön két személyre mindegyik kevés, tehát újra alkotni kell. A kettőből egy újabb ételt. Megtörtént.

A spárgákat meghámoztam, ételízesítős vízben feltettem főni. A letisztított karfiol is erre a sorsra jutott. Mikor megfőttek, kiszedtem őket a főzőléből, és vártam addig, hogy “kézzel foghatók” legyenek. Egy jénai alját alaposan kikentem margarinnal, a spárgákat 4-5 centis darabokra vágtam, szépen elhelyezkedtek a tál alján, néhány margarindarab is közéjük pottyant, a tetejére pedig ráültettem a karfiolt.

Úgy 4 deci sűrű tejfölt összekevertem 2 tojással, a kutyulékkal pedig szépen bevontam az előkészített kaját. Aztán irány az előmelegített sütő. Bő fél óra múlva már szépen pirult a bevonat, tehát úgy döntöttem, hogy készen van az alkotás. Igazam lett. Nejem közölte, hogy nagyon finom volt, de lehetett volna kicsivel több is.

Hogy a főzőlevek se menjenek kárba, másnap a pulykanyakból főzött levest (Pulykanyak-leves, vagy pulyka-nyakleves??) gazdagították.