Ananászos gyümölcskenyér
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
4 tojás
20 cukor
20 dkg margarin
1 kis doboz ananászkonzerv
3 citrom
15 dkg étcsokoládé
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 dl tejföl
A grillázshoz:
10 dkg cukor,
3 dkg vaj,
15 dkg mandula + dióbél apróra vágva
A bevonathoz:
1 tábla tejcsokoládé (10 dkg)
1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
3 dkg vaj
Elkészítés:
A konzerv ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A citromokat alaposan megmossuk. Két citrom héját lereszeljük, majd a levüket kifacsarjuk.
A grillázshoz 10 dkg cukrot egy nagy teflonbevonatú serpenyőben barnára karamellizálunk, utána beleteszünk 2-3 dkg vajat, vágott mandulát, diót és összekeverjük. A masszát olajjal kikent alufóliára, vagy sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, félretesszük, kihűtjük. (Gyorsan megszilárdul és ragad, ezért gyorsan kell vele dolgozni!)
20 dkg margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat is, tejfölt, citromlevet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz, csomómentesen elkeverjük. Az ananászdarabokat is a tésztába forgatjuk.
A mandula-grillázst apró (kb. 1 cm-es) darabokra tördeljük, és a 2/3-át a tésztába keverjük. Magas, téglalap alakú, hosszúkás sütőformába töltjük a masszát, és előmelegített sütőben 175 -180 fokon (gázsütő: 3-as fokozat) kb. 70 percig sütjük. A megsült gyümölcskenyeret a formában kihűtjük.
Ha kihűlt, a 2 féle csokoládét apró darabra törve, gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. A maradék grillázst nagyobb darabokra tördeljük, és a még puha csokoládémázba nyomjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokimáz, utána szeletelve, tejszínhabbal tálaljuk.
A receptet fordította: Dia