Mini sajtos kiflik
Hozzávalók: (kb 24 db-hoz)
A tésztához:
25 dkg liszt (finom)
1/2 friss élesztő (v. 1 zacskós)
0,1 dl tej (lehet picit több)
1 csipet. cukor
1 dl kefir (vagy tejföl)
0,5 dl olaj
1 egész tojás
1 csapott tk. só
A töltelékhez:
8 dkg margarin
1 csapott teáskanál só
10 dkg füstölt mozzarella sajt
csíkokra vágva (0,5×0,5×3 cm)
A süti tetejére:
1 egész tojás
5 dkg reszelt füst. mozzarella. sajt
Elkészítés:
A cukros tejet meglangyosítjuk és beletesszük az élesztőt. Amíg felfut, addig csíkokra vágunk kb. 10 dkg sajtot, a maradékot lereszeljük. A töltelékhez lágy margarint használjunk: egy kis tálban habosra kikeverünk a margarint a sóval.
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, tojást, kefirt (vagy tejfölt), olajat, sót, majd az élesztős tejet hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk belőle. A tésztát 3 felé osztjuk, minden adagból 2-2 gombócot csinálunk. Egyszerre 2 gombóccal dolgozunk: vékony (kb. 2-3 mm) koronggá nyújtjuk őket (1 korong kb. 22 cm átmérőjű legyen), és mindkettőt megkenjünk a sós margarin 1/6 részével.
Ezután – mint egy pizzát – 8 egyforma cikkelyre vágjuk a korongokat. Az egyik lap háromszögeinek szélesebbik részére fektetünk 1-1 szelet sajtot és a tetejére helyezzük (úgy, hogy a vajas felek egymással szemben legyenek) a másik háromszöget. A széleket alaposan összenyomkodjuk (hogy ne folyjon ki a töltelék), majd a szélesebbik részéről indulva lazán felcsavarjuk a tésztát, így kis (kb. 5-7 cm-es) kifliket kapunk.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól kb. 2 cm-es távolságra, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a kb. 5 dkg reszelt sajttal. Ezután a sajtos sütiket 1 óra hosszat kelesztjük a még be nem gyújtott sütőben, vagy más meleg helyen.
Utána előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz kb. 4-5-ös fokozat között) kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a kifliket.
(Megjegyzés: - ez a mennyiség 1 nagy tepsire (kb. 24 db sütire) elegendő
- a liszt 1/4-ét lehet rétes liszttel is helyettesíteni.)
A receptet írta: Dia