Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Diós muffin


Hozzávalók: (a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez)

25 dkg liszt,
15 dkg dió (vagy más magvak),
12 dkg (barna) cukor,
5 dkg mazsola (ízlés szerint elhagyható)
1 tk. szódabikarbóna, és 1 /2 zacskó sütőpor,
1 kk. só,
10 dkg vaj,
1 tojás,
1 zacskó vaníliáscukor,
1/2 citrom reszelt héja
1 kk. fahéj,
1 kis tejföl (kb. 2 dl),
0,5-1 dl tej

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (Légkeveréses: 180 fok, Gáztűzhely: 4-as fokozat). A muffin formába beletesszük a papírokat. A dióból 12-18 db negyed darabot díszítésre félreteszünk, a többit felaprózzuk.

A lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat felolvasztjuk hozzáadjuk a cukrot, tojást, a vaníliáscukrot, citromhéjat, fahéjat, a tejfölt, tejet és egy kézi habverővel összekeverjük.

A lisztet kanalanként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz (míg sima nem lesz) és a végén beletesszük a mazsolát és a diót, v. más magvakat. (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma 3/4 -ig, mert különben sütés közben kifut. Betesszük sülni, majd kb. 8 perc után kivesszük, és a sütik tetejére teszünk 1-1 negyed diót, majd a sütő középső rácsán tovább sütjük, összesen kb. 20-25 percig.

Megjegyzés: Tovább dúsíthatjuk a süteményt, ha 3-4 evőkanál barack-lekvárt keverünk a tésztába!

A receptet írta: Dia