Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sajtos - sonkás batyu


Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg túró
20 dkg margarin
1 kk só
1 zacskó élesztő (por)
1/2 kis tejföl (kenéshez)

Töltelékhez:
10 dkg füstölt-főtt sonka (vagy tarja, karaj)
15 dkg reszelt füstölt mozzarella sajt
3 ek. natúr krémsajt
1 ek. tejföl

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, majd belekockázzuk a margarint. Összekeverjük, hozzáadjuk a túrót és tésztává gyúrjuk. Hűtőbe tesszük, amíg dermed, elkészítjük a tölteléket.

A sonkát apró kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük – egy keveset, kb. 5 dkg-t félreteszünk, az kerül a süti tetejére.  A sonkát, sajtot egy tálban összedolgozzuk a 3 ek. vajkrémmel és 1 ek. tejföllel, hogy kicsit lazább legyen az állaga.

A tésztát kivesszük a hűtőből, fél centi vékonyra nyújtjuk és kb. 5×5 cm kockákra vágjuk fel.  Minden kocka közepére egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, majd a batyu sarkait összecsippentjük. 

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, (1-1 cm helyet hagyjunk a tészták közt, mert megnőnek sütés közben) majd megkenjük a batyukat a maradék tejföllel és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 

Előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt arany-barnára sütjük. Néhány perc pihentetés után tálaljuk. 

A receptet írta: Dia