Vegyes erdei gombaleves
Igen egyszerű de nagyon jó étek, úgyis beindul a gombaszezon!
A bográcsban 20 dkg felkockázott füstölt szalonna az első vendég, megpirulása után 3 -4 fej aprított vöröshagyma követi. Ha megfonnyad hagymánk, beszállnak a buliba a feldarabolt gombák is, cirka egy kiló. Borssal és sóval ízesítsük, kb. 10-15 percnyi párolás után öntsük fel 3 liter vízzel. Nem tudom milyen típusú, de biztos, hogy jó néhány csontleveskocka is beleugrik a vízbe. Figyeljünk a só mennyiségére és inkább ízlelgetések után, fokozzuk a kockák darabszámát! Néhány perc alatt 5 dl tejfölből és némi lisztből habarást csinálunk, és belezutty a levesbe ! Néhány perc újraforralás után lehet pusztítani!
Ha fölmerülne az a gyanú, hogy a főzőcskéző társaságból senki nem gombaszakértő, akkor inkább vizsgáltassátok be gombáékat, végső esetben használhatjátok bolti rokonaikat is, de az nem adja ki ugyanazt az ízt. Én a tinóru és pereszkeféléket ajánlanám, később a csiperkék népes családját is meg lehet hívni egy vacsorára, de a galambgombáról se feledkezzünk meg!
Ha valakinek szerencséje van, még lehet találni kucsmagombát is, és lassan a szegfűgombaszezon is itt van! A legszerencsésebb, ha tényleg vegyesen tudtok gyűjtögetni.
Kovács Nándor (Pocimus Maximus)