Kimcsi
Hozzávalók: fél kg kínai kel, 2 evőkanál só, 3 db sárgarépa, 1 db kínai retek (lehet vékonyra szelt fekete retek is), 2 csésze hideg víz,1 evőkanál finomra vágott fokhagyma, 3 szál újhagyma karikára vágva, 1 fej nyolcadokra, majd keresztbe vágott vöröshagyma, 10 szem bors, 2 evőkanál olajban elkevert 1 teáskanál őrölt paprika. (Aki szereti, erőset is használhat.)
Szedjük leveleire a kelt, vágjuk hosszában 4-5 cm-es csíkokra, majd keresztben is 4-5 cm-es darabokra. Egy zománcozott vagy tűzálló tálban a két evőkanál sóval szórjuk le. Alaposan keverjük el, és nyomkodjuk meg. Hagyjuk letakarva pihenni 1 órát, majd öntsük le a hideg vízzel, Hagyjuk benne 2-6 órát.
A sárgarépát és a retket tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyan 2,5 cm-es darabokra. Keverjük össze a hagymákkal. Nyomkodjuk ki a lesózott, áztatott káposztát, és adjuk a répás - retkes - hagymás keverékhez. Adjuk hozzá a borsot, a zúzott fokhagymát, az olajban elkevert őrölt paprikát. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten tartsuk néhány napig. Naponta többször keverjük meg. Kóstoljuk meg, és ha sótlan, mindig egy teáskanálnyival pótoljuk.
Ha a kimcsi elérte a számunkra megfelelő pikáns, savanykás ízt, jól záródó dobozban, üvegben tegyük a hűtőszekrénybe.
Savanyúságként húsok mellé, és előételként egyaránt tálalható. Leve üdítő, egészséges ital.
Megjegyzés: A fokhagyma, hagyma és zöldségek keveréke tisztítja az ereket, jó hatással van a koleszterin szintre. A fokhagymában lévő allicin csökkenti a koleszterin- és a triglyceridszintet, egyben megemeli a HDL szintet, valamint segít a bevitt C-vitamin megőrzésében.
A fokhagyma természetes szelénforrás is. Rendszeres fogyasztása megelőzi a ráncokat, egészséges hajat es bőrt eredményez. A szélen hiánya fogékonnyá tesz a vírusos betegségekre.
Emellett a fokhagyma és a hagyma gazdag természetes antitoxin, antibiotikum és antiallergén anyagokban.
A káposzta régóta használatos a gyomorfekélyek gyógyításában.
Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje