Gombás spárga
Fél csomag vargányaszeletet öblíts le folyóvízzel alaposan, majd áztasd be langyos vízbe.
Fél kg spárgát főzz meg kávéskanál sóval, cukorral, késhegynyi borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel ízesített vízben összekötözve, vigyázzállásban - mármint a spárga álljon így a fazékban, fejével felfelé. Lecsorgatva, madzag nélkül fektesd tűzállótálba. Egy csomag újhagymát karikázz fel vékonyan, két evőkanál olajon vagy vajon futtasd meg, szórd rá a megduzzadt és apróra vágott gombát, borssal, sóval, kevés szerecsendióval és 3 evőkanál petrezselyemmel dinszteld meg. 2 tojássárgájában keverj el egy csapott evőkanál lisztet, engedd fel 1,5 dl fehérborral, óvatosan öntsd a gombához és főzd kis lángon, amíg sűrűsödni kezd.
Ha túl sűrű, hígítsd vagy borral, vagy tejszínnel. Krémes állapotában öntsd a várakozó spárgákra, told be a sütőbe és 180 fokon 20-25 perc alatt süsd meg. Természetesen csak olyan gomba jöhet számításba, amelyik nem lép beláthatatlan interakcióba az alkohollal!
Amennyiben csupa tintagomba akad a környéken, helyettesítheted a bort citromlével és tejszínnel.
Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje