Tojásos köménymagleves
Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 hagyma négybe vágva, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 6 szem feketebors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál liszt, só, 1 teáskanál pirospaprika, 2 szál zellerzöld, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 4 db tojás
Egy literes lábasban, a megforrósított olajon a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, fekete borsot és az őrölt köményt megpattogtatom. Ha színesedik a fokhagyma, leszórom a liszttel, megsózom, és kásásodásig kevergetem. (Ez a fehér habzáson túl van, a barnán meg innen.) Lehúzom a tűzről, rászórom a paprikát, összekeverem, és felöntöm fél liter vízzel. Visszateszem a tűzre és kis lángon főzöm, míg kezd a hagyma puhulni. Botmixerrel krémesítem az egészet, majd szűrőn át beletöltöm a leveses fazékba. Felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Hozzáteszem a petrezselymet és a zeller zöldjét. Feltöröm a tojásokat, majd a felforrt levesbe óvatosan beleengedem egyenként. Csendes tűznél főzöm keményre a tojásokat.
Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje