Marinált hal
Hozzávalók: fél liter fehérbor, 1 citrom leve, kevés reszelt héja, csipetnyi őrölt koriander, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál petrezselyem zöldje, fél dl olívaolaj, 1 teáskanál ecetes torma, 1 teáskanál mustár.
Alaposan keverjük el. A halat irdaljuk be, gyengén sózzuk meg. A tepsi aljára zöldségtisztítóval szeljünk forgácsokat hideg vajból. Tegyük rá a halat, öntözzük meg a páclével, forgassuk meg. Vékony vajdarabkákat dugjunk a résekbe. Kenjük be a belsejét is a marináddal, és szórjuk meg a halat durvára tört feketeborssal. A letakart tálat 220 fokon előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd fordítsuk meg két lapáttal. Öntözzük meg a levével, és még 15-20 percig süssük.
Tegyük tálra óvatosan a halat. Az alatta összegyűlt szaftot szűrjük át, tegyük kis lábasba, forraljuk fel, és adjunk hozzá néhány kanál tejszínt. Mártásos tálban tesszük az asztalra.
Kifőtt zöldborsóval tálaljuk.
Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje