Sült bodzavirág
Sült bodzavirág
Nyáron, ha virágzik a bodza, újra itt a bodzavirág szezonja: a különleges édességhez az illatos virágfürtöket laza tésztába merítik és gyorsan kisütik forró olajban, hogy megőrizzék finom aromájukat. A kész csemegét szórjuk meg tálalás előtt vaníliás-cukorral.
Hozzávalók: 1 vaníliarúd, 6 dkg cukor, 10 dkg liszt, egy csipet só, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál barna rum, 1 tojásfehérje, 12 virágfürt a fekete bodzáról,
A sütéshez növényi olaj,
A bodzavirágokat akkor szedjük le, amikor éppen kivirágoznak. A virágfürtöt pihentessük néhány óráig, hogy minden rovar kiszabaduljon belőle, vagy mossuk meg folyó vízben és törölgessük szárazra óvatosan, papírtörlővel.
A vanília rudat vágjuk félbe hosszában, kaparjuk ki a belét és keverjük a héjjal együtt a cukorba. Éjszakára tartsuk lezárt edényben, hogy összeérjenek az ízek.
Szitáljuk a lisztet egy tálba és keverjük össze a sóval, napraforgóolajjal és a rummal. Lassanként, állandó kevergetés mellett adjunk hozzá 1,5 dl forró vizet, míg a tészta sűrű, krémes állagú lesz. Fedjük le és pihentessük hűvös helyen 1 óráig.
Verjük a tojásfehérjét kemény habbá, és keverjük a tésztába. forrósítsuk fel az olajat 180°C-ra, vagy várjunk addig, míg az olajba dobott apró kenyérkocka 30-40 másodperc alatt barnára sül.
Mártsuk a virágfürtöket a tésztába, majd helyezzük a forró olajba, többet egymás mellé. Süssük aranysárgára, fektessük konyhai papírtörlőre és tartsuk melegen.
Rendezzük el a sült bodzavirágokat egy tálra, és szitáljunk rá a vaníliás-cukros keveréket. Forrón tálaljuk.
Fordította Szabó Béla