Párolt körte borókabogyóval
Párolt körte borókabogyóval
Hozzávalók: 75 dkg gyümölcsízű vörösbor, 2 fahéjrúd, 10 borókabogyó, 10 dkg cukor, 4 körte
A citromfüves öntethez: friss citromfű, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 evőkanál cukor
A desszerthez válasszunk kemény húsú körtefajtákat, mint pl. a Packham vagy a Conférence. A körte színét és ízét erősíti, ha a gyümölcsöt éjszakára a fűszeres boros mártásban áztatjuk.
A bort öntsük egy nagy lábosba, amelybe majd a körték is beleférnek. Adjuk hozzá a fahéjat, a borókabogyót és a cukrot. Melegítsük közepes hőfokon, hogy a cukor elolvadjon. Hagyjuk lassan főni kb. 10 percig.
Hámozzuk meg a körtét, de ne vágjuk le a szárát. Tegyük a körtét a fazékba és főzzük 10-15 percig lassú tűzön, míg megpuhul. Késsel ellenőrizhetjük, hogy már megpuhult-e.
Tegyük a körtéket egy tálba. A bort főzzük addig, míg láthatóan besűrűsödik. Öntsük a körtére.
Keverjük össze az édes tejszínt vagy tejfölt egy tálban a cukorral és néhány apróra vágott citromfű-levélkével. Kínáljuk az öntetet a körtéhez.
Ez a desszert jellegzetesen téli csemege, hiszen a vörösbor, a fahéj és a borókabogyó belülről melegít. a körtét fogyasztás előtt nyugodtan tegyük félre hűvös helyre – ez alatt az idő alatt készítsük le az öntetet: enyhén édesített tejföllel, citromfűvel.
Fordította Szabó Béla