Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Paella a tenger gyümölcseiből


Paella a tenger gyümölcseiből

Hozzávalók 6 személyre: 18 fekete kagyló, 45 dkg ördöghal, 4 dl hal alaplé, 12 megtisztított óriás garnéla, 7 evőkanál olívaolaj, 1 vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 30 dkg tintahal, 35 dkg hosszúszemű rizs, 3 paradicsom, petrezselyem. 2 cikk fokhagyma, 1 nagy csipet sáfrány, 20 dkg chorizo (fűszeres kolbászféleség), 50 dkg borsó (friss vagy mélyhűtött), néhány vékony szelet pirospaprika, só, bors

Kell még: magas peremű serpenyő, mozsár mozsártörővel

Az ízletes paella a kétfogantyús serpenyőnek köszönheti nevét. Ebben készítik az ételt őshazájában, Spanyolországban, és gyakran ebben a serpenyőben kerül az asztalra is. Egyébként mélytányérban, tálban is tálalható.

A kagylót alaposan mossuk meg hideg vízben, a szétnyílt kagylókat dobjuk ki. A többit főzzük kevés vízben, amíg szétnyílnak. Az ördöghalat főzzük fél órát a hal-alaplében. Az óriás garnélarákot süssük meg 3 evőkanál olajban.

A hagymát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, a zöldpaprikát mossuk meg és vágjuk csíkokra. Mindkettőt süssük meg 4 evőkanál olajban. A tintahalat mossuk meg és vágjuk karikákra. Az ördöghalat vágjuk darabokra, mindkettőt adjuk a rizzsel együtt a zöldségekhez. Óvatosan keverjük össze.

A paradicsomot forrázzuk le, hámozzuk meg és vágjuk negyedekre. a hallével együtt tegyük a serpenyőbe. Az összetevőket alaposan keverjük el fakanállal.

A petrezselymet mossuk meg és vágjuk finomra. A fokhagymát hámozzuk meg és tegyük a sáfránnyal és a petrezselyemmel együtt a mozsárba. Jól törjük össze, majd keverjük el 2 evőkanál forró vízzel és tegyük a serpenyőbe. Jól keverjük el.

A chorizot vágjuk szeletekre és tegyük a borsóval együtt a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, és jól keverjük össze a többi összetevővel. A kagylót, óriás garnélarákokat és a piros paprikacsíkokat rendezzük el dekoratívan a tálon. Az ételről minden levet hagyjunk lefőni, enyhe hőfokon. Tálaljuk egészen forrón.

A nap és a tenger zamatát csempészi tányérunkba ez a spanyol ételkülönlegesség. Fűszeres, rizses étel, a tenger gyümölcseivel, hallal és rákkal, zöldséggel, sőt, kolbásszal!

Fordította Szabó Béla