Ördöghal-curry tamarindus-szósszal
Ördöghal-curry tamarindus-szósszal
Hozzávalók: 5 mogyoróhagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál mustármag, 70 dkg ördöghal-filé, egy kevés liszt, 1 evőkanál görögszénamag, 1 rúd fahéj, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál kurkuma, 1 evőkanál tamarindusz-szósz, 4 dl kókusztej (konzerv)
A tamarindusz-szósz egy egzotikus hüvelyes termés gyümölcshúsa, melyet egzotikus ételeket forgalmazó Ázsiai-boltokban vízben oldható lapok formájában felhasználásra készen, vastag, ragacsos krémként vásárolhatunk meg.
Hámozzuk meg a mogyoróhagymát és a fokhagymát, vágjuk finom szeletekre. Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a mustármagot, fokhagymát és a mogyoróhagymát, süssük 1-2 percig.
A halfiléket vágjuk kisebb szeletekre. Forgassuk meg a lisztben és süssük rövid ideig mindkét oldalán. A kész halszeleteket helyezzük előmelegített tányérra.
Tegyük a fűszereket a serpenyőbe: a görögszéna-magot, a fahéjrudat, a gyömbért és a kurkumát.
Végül adjuk hozzá a tamarindusszószt és a kókusztejet. Jól keverjük el, fedjük le és hagyjuk kb. 20 percig főni.
Végül a kész halszeleteket borítsuk vissza a fűszerekkel együtt a serpenyőbe. Tálaljuk forrón.
Az ördöghal húsa finom, tömör, szálkamentes. A kókuszkrém és a tamarindus-szósz pikáns aromát kölcsönöz neki, a thai konyha jellegzetes ízvilágára emlékeztet.
Köretként kínáljunk hozzá rizst.
Fordította Szabó Béla