Lazacfilé pikáns mártásban
Lazacfilé pikáns mártásban
Hozzávalók: 4 friss lazacfilé (kb. 2 cm vastagságú), 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál tengeri só, 1 darab gyömbér (kb. 2,5 cm), 1 tartósítóval nem kezelt héjú zöldcitrom, 1 csipetnyi fahéj, 1 csipetnyi köménymag, fekete bors, 1 evőkanál olívaolaj, friss koriander
A mártáshoz: 2 mogyoróhagyma, 1 piros csípős paprika, 1 kis érett avokádó, 1 evőkanál friss koriander, 2 zöldcitrom leve, 1 csipetnyi só és cukor
A halfilét dörzsöljük át nedves törlőkendővel, csipesz segítségével távolítsuk el a szálkákat. Melegítsük elő a sütőt a legesősebb fokozaton, kenjünk ki egy sütőlapot olívaolajjal. A tepsit toljuk vissza a sütőbe, hogy jól felforrósodjon.
Hámozzuk meg a fokhagymát és zúzzuk össze egy mozsárban a tengeri sóval együtt. Hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért, reszeljük le a zöldcitrom héját. Mindkettőt tegyük a fahéjjal és a köménymaggal együtt a mozsárba. az egészet keverjük össze, míg pürészerű masszát nem kapunk.
Tegyük a mozsárba a fekete borsot, az olívaolajat és 1 evőkanálnyi friss, apróra vágott koriandert. Az egészet jól keverjük el. Kenjük be a lazacfilék mindkét oldalát a marináddal, fedjük le átlátszó fóliával és pihentessük 2 órán át.
Míg pácolódik a lazac, hámozzuk meg és vágjuk apróra a mogyoróhagymát, aprítsuk fel a csípős paprikát, magozzuk ki és vágjuk kockákra a papayát. Az egészet tegyük tálba.
Tegyük a tálba a frissen vagdalt koriandert, a zöldcitrom levét, a sót és a cukrot is. Jól keverjük össze, fedjük le és állítsuk tálalásig a hűtőbe.
A lazacfiléket fektessük az előmelegített tepsibe - vigyázat, sercegni kezd, amint hozzáér a forró fémlaphoz! Tegyük a tepsit a sütőbe, 7-8 cm-re a grillrács alá, és süssük a filék mindkét oldalát 4-5 percig. Forrón tálaljuk, a papayás mártással.
A friss lazacfilét zöldfűszeres pácban érleljük, majd a sütőben sütjük meg, és avokádós-papayás szósszal kínáljuk. A pompás halétel mellé köretként kínáljunk újburgonyát vagy egyszerű főtt rizst.
Fordította Szabó Béla