Fűszeres rizottó erdei gombával
Fűszeres rizottó erdei gombával
Hozzávalók 4 személyre: 3 dl száraz fehérbor, 1 liter zöldségleves (kockából), 75 g vaj, 1 hagyma, 250 g hosszúszemű rizs, 250 g termesztett gomba, szárított majoranna, 300 g erdei gomba (rókagomba vagy trombitagomba), 2 teáskanál tárkony, 75 g parmezán sajt, só, bors
Ez a rizottó természetesen ősszel a legfinomabb, amikor frissen vásárolhatunk erdei gombát. Más évszakokban meg kell elégednünk a szárított gombával, a zöldségleves egy részét helyettesíthetjük a gomba áztatólevével.
A bort forraljuk fel egy tálban és hagyjuk főni 10 percig. A zöldséglevest töltsük hozzá és melegítsük fel kis lángon.
A vajat olvasszuk fel egy lábasban. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra és pároljuk meg állandó kavargatás közben a vajban. Adjuk hozzá a rizst, keverjük el. Vágjuk szeletekre a termesztett gombát, és adjuk a majoránnával együtt a rizshez, amikor az megüvegesedett.
Töltsünk hozzá egy merőkanál zöldséglevet és addig keverjük, amíg a rizs felveszi a folyadékot. Lassanként adjuk hozzá a többi zöldséglevet is.
Az erdei gombát tisztítsuk meg és adjuk a rizshez. Szórjuk meg a tárkonnyal. Pároljuk készre a rizottót.
Reszeljük meg a parmezánt és keverjük a rizottóba. Sózzuk és borsozzuk, tálaljuk forrón, kínáljunk mellé további frissen reszelt sajtot.
A rizottót az olaszoknak köszönhetjük, akik az egyszerű rizsből különféle fűszerek és összetevők hozzáadásával pompás csemegét varázsoltak.
Az erdei gomba, a majoranna és a tárkony csak egy a számos lehetőség közül - de nagyon jól sikerült változat.
Fordította Szabó Béla