Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszeres fokhagymás sertéssült


Fűszeres fokhagymás sertéssült

Hozzávalók 6 személyre: 1 marék friss petrezselyem, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál szárított bazsalikom, 2 teáskanál só, 1 teáskanál feketebors, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál szárított oregánó, 1/2 teáskanál szárított kakukkfű, 1/2 teáskanál szétnyomott édeskömény-mag, legalább 1 kg sertéskaraj

A jó minőségű sertéshús halványrózsaszín, rugalmas, feszes szerkezetű. Nem szabad levet eresztenie. A zsír legyen fehér és kemény. A sütőt melegítsük elő 170°C-ra.

A petrezselymet mossuk meg és vágjuk olyan finomra, hogy két evőkanálnyi mennyiséget kapjunk.

A petrezselyem felét keverjük össze a többi fűszerrel és zöldfűszerrel: paprika, bazsalikom, só, feketebors, fokhagymapor, oregánó, kakukkfű és édeskömény-mag.

A sertéssült zsírrétegét vagdaljuk be. A fűszerkeveréket osszuk szét a húson és jól nyomjuk bele a bevágásokba.

A maradék petrezselymet szórjuk a sültre. Minden 500 g húsra számítsunk 35-40 percet. Tálalás előtt ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e, mert a sertéssült csak úgy jó, ha teljesen megpárolódott.

Finom zöldfűszerekkel és fűszerekkel ízesített hagyományos sertéssült, sült gyökérzöldségekkel és fűszeres krumplipürével körítve: csodás vasárnapi ebéd.

Fordította Szabó Béla