Édes-savanyú sültcsirke
Édes-savanyú sültcsirke
Hozzávalók 3-4 személyre: 6 db csirkehús bőr nélkül, 2 nagy cikk fokhagyma, 1 db friss gyömbér kb. 2,5 cm), 4 apró, csípős chili, 4 újhagyma, 2 citromfű-ág, 4 zöldcitrom, 3 evőkanál méz
Ízlésünk szerint válasszunk hat mellfilét vagy inkább csontos darabokat. A csirkedarabokat már előző nap tegyük a marinádba, hogy a hús finom puha legyen. Egy éjszakán át pihentessük hűtőszekrényben.
A húsdarabokat vágjuk be mélyen több helyen, és tegyük tűzálló edénybe.
Vágjuk finomra a fokhagymát, gyömbért és chilit. A tavaszi hagymát és a citromfüvet vágjuk vékony karikákra.
A zöldcitromok levét facsarjuk ki, öntsük egy tálba. Adjuk hozzá a mézet, majd a felaprított fűszereket. Az egészet jól keverjük össze.
A marinádot öntsük a csirkedarabokra, főképpen a bevágásokba. Legalább két órára, vagy lehetőség szerint egész éjszakára tegyük hűtőbe. A csirkét süssük előmelegített sütőben 200°C-on 40-50 percig, míg aranysárga nem lesz.
Az egzotikus húsétel titka a marinádban rejlik, a zöldcitrom és citromfű pikáns elegyében, melynek íze csodásan érvényesül a csupán látszólag domináns többi fűszer, a chili és a gyömbér mellett.
Fordította Szabó Béla