Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csípős ragu fehér babbal


Csípős ragu fehér babbal

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg száraz fehér bab, 1 vöröshagyma, 20 dkg sertéshús, 3 evőkanál olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál kurkuma, 1-1 piros- és sárgahúsú paprika, 1,5 dl száraz fehérbor, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 1 evőkanál fehérborecet, 3 darab véreshurka, 3 chorizo, 2-3 evőkanál koriander-levél

A száraz babot legalább 2 órára áztassuk vízbe, hagyjuk lecsepegni és a megfelelő fűszerekkel együtt főzzük egy óráig alacsony hőfokon.

A hagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra. a sertéshúst vágjuk darabokra. Az olajat forrósítsuk fel magas serpenyőben, a hagymát és a húst süssük aranybarnára.

Hámozzuk meg és vágjuk finomra a fokhagymát, majd tegyük a serpenyőbe a sóval, borssal és kurkumával együtt. Pároljuk 2 percig.

Mossuk meg tisztítsuk meg és vágjuk kockákra a paprikát. A borral, húslevessel és ecettel együtt tegyük a serpenyőbe, főzzük alacsony hőfokon 10 percig.

Adjuk hozzá a véreshurkát (ne vágjuk apróra, mert szétesek). A chorizot vágjuk vastag szeletekre és tegyük hozzá. Alacsony hőfokon főzzük kb. 15 percig.

Vágjuk apróra a koriánder-levélkéket, tegyük a serpenyőbe a párolt babbal együtt. A véreshurkát vágjuk közvetlenül tálalás előtt nagyobb darabokra.

A Spanyolországból származó chorizo nevű szárazkolbász enyhe és tüzes változatban kapható. Döntsük el ízlés szerint, mennyire csípős legyen a ragu. Fogyasszuk vörösborral.

Fordította Szabó Béla