Sózott marha párolt káposztával
Ez az étel az írek védőszentje, Szent Patrik napjának (március 17-e) nemzeti étke.
Hozzávalók: 1,5 kg sózott marhaszegy, 6 db kisebb rózsaburgonya, 1 kisebb fej vöröskáposzta
A páchoz: 1-1 mokkáskanál őrölt bors, majoránna és 1 evőkanál ecet, 5 dl víz, 2 evőkanál reszelt torma,
Keverje ki a pácot. Kuktába fektesse bele a húst. Öntse rá a pácot. Hagyja állni 1-2 órát, majd magas hőfokon forralja fel. Amikor sípolni kezd az edény, vegye minimálisra a hőmérsékletet, majd 50 perc alatt főzze készre. Húzza le a tűzhelyről az edényt, és állítsa hideg vízbe, hogy a túlnyomás megszűnjön. Ekkor nyissa fel az edényt. A húst csomagolja alufóliába, tegye félre meleg helyre. A visszamaradt főzőlébe tegye bele a nyolc részre vágott káposztát, és a meghámozott, elnegyedelt krumplikat. Fedő nélkül főzze puhára. Tálaláskor a hús köré helyezze a zöldségféléket. Külön edényben kínálja hozzá a sűrűre forralt maradék pecsenyelevet.
Fordította Barna Aladár